Vegetarisch eten saai? Helemaal niet. Maar het kan wel een flinke uitdaging voor je zijn, als je als vleeseter wil switchen. Niet alleen praktisch, maar ook door de reacties uit je omgeving. Het is jouw keuze en als jij je daar goed bij voelt, hoef je je niet te verantwoorden.
Ik wil je graag op weg helpen naar (meer) vegetarisch eten. Voor mij was het in het begin, als vleeseter erg moeilijk om een goede switch te kunnen maken. Daarom wil ik het voor jou makkelijker maken door hier mijn recepten te delen. Recepten, die bij ons goed in de smaak zijn gevallen en bij de kinderen vaak ook. De gerechten zijn eenvoudig te maken, zonder meteen al met allerlei moeilijke ingrediënten te gooien, die je alleen bij bijvoorbeeld een toko of ekoplaza kunt kopen. Je zult zien dat als je de smaak te pakken hebt, je hier vanzelf in gaat groeien en er plezier in gaat krijgen nieuwe gerechten en ingrediënten te proberen.
Bewust eten
Wij zijn in ons gezin in stappen vegetarisch gaan eten en daarmee ook langzaam naar een bewuster leven overgestapt.
Wij zijn begonnen door alleen vis te gaan eten en heel af en toe nog een stukje vlees, totdat we ook vis gingen weglaten.
Ik heb altijd veel last gehad van eczeem, doordat ik vegetarisch ben gaan eten is deze kwaal helemaal verdwenen. Door geen vlees te eten voel je je ook veel zuiverder, naast de impact die het heeft op je ecologische footprint.
Voor mij is het vooral bewust eten. Ik geloof ook dat een goede biologische getrokken bottenbouillon je van kracht kan voorzien in moment dat je lichaam zwak is, bijvoorbeeld na een flinke griep of bevalling. Maar gebruik dit niet als excuus! Echt alleen vlees of vis in uitzonderingssituaties en zo biologisch mogelijk. Zodat de energie in het vlees of de vis ook zo zuiver mogelijk is.
Vleesvervangers
Vleesvervangers zul je niet snel in de recepten terug zien, maar deze kun je natuurlijk zelf altijd toevoegen, als je dat lekker vindt en jij het fijn vindt om de bite van vlees nog af en toe te hebben. Let hierbij wel goed op de ingrediënten, van sommige denk ik, dat je zelfs dan beter een stukje goed biologisch vlees kunt halen, dan de de vervanger te eten.
Helemaal weglaten of zelf maken blijft het allerbeste.
Ik vind bijvoorbeeld oesterzwam een goede smaakvervanger voor kip in een maaltijd en ik zal ook recepten delen voor een bonenburger en falafelballetjes.
Noten
Misschien valt het je ook op dat ik geen noten in mijn recepten heb, dit komt door een noten allergie van mijn zoontje. Noten zijn een smakelijke en gezonde toevoeging en kun je eigenlijk aan alle recepten toevoegen, even roosteren en dan garneren.
Ayurveda
In de recepten zul je ook verwijzingen naar dosha's zien, dit is vanuit Ayurveda. Hier hoef je niets mee te doen, tenzij je daar in geïnteresseerd bent natuurlijk. Kijk dan bij het kopje Ayurveda, dit is ook weer een verdieping van ons, waar wij mee bezig zijn. Verder zijn de gerechten een basis en kun je naar smaak ingrediënten toevoegen of weglaten. Volg je gevoel.
“Al eens gedacht aan een eigen kruidentuintje? Waaruit je je maaltijden van heerlijke smaken kunt voorzien.”
Heb je vragen over je weg naar vegetarisch eten of het aanleggen van een kruidenpot of wil je je gerechten delen, ik vind het allemaal leuk!
Groene groet, Mo
Comments